10 jaar UXkids: Een persoonlijke terugblik

2 okt. 2023

UXkids bestaat 10 jaar!
UXkids bestaat 10 jaar!

Wie wat bewaart heeft wat. En zo kom ik (Liselotte) na even zoeken mijn allereerste mail aan Sabina tegen. Het is 15 augustus 2013 wanneer ik Sabina mail dat ik het geweldig vind dat UXkids zich helemaal richt op kinderen en ik geef aan er graag te willen werken. Sabina antwoordt dat UXkids op dat moment alleen als website bestaat en dat zij nog een drukke fulltime baan heeft, maar graag een keer wil afspreken.

Na een korte mailwisseling, gevolgd door een telefoontje, spreken we een week later af voor een kop thee in het centrum van Amsterdam. We zeggen over onze ontmoeting altijd dat het “liefde op het eerste gezicht” was. Twee lunch dates verder zien we het helemaal zitten en spreken we af dat we samen de eerste opdracht voor UXkids gaan binnenhalen! We geven onszelf 3 maanden om te kijken of we UXkids van de grond weten te krijgen. 

Ik rond mijn baan af en Sabina gaat minder werken voor haar vaste baan. Op 17 oktober is onze eerste gezamenlijke werkdag bij een cafeetje in Amsterdam. Nog diezelfde maand hebben we contact met Squla en halen we onze eerste opdracht binnen! In december ronden we ons eerste gebruikersonderzoek met kinderen uit groep 4 en 5 af! 

Nu gaat het balletje rollen. Met de quote van Niels Schultz (destijds Product Owner bij Squla) op zak weten we helemaal zeker dat UXkids bestaansrecht heeft. Samenwerken met Sabina is een feestje… er is geen enkele twijfel: we gaan (samen) door! 

“Prachtig om te zien dat er een UX bureau is opgestaan dat zich specialiseert in UX design voor kinderen. De samenwerking met UXkids is zeer prettig en professioneel verlopen. Hun aanpak is grondig en gedreven en de uitkomsten zijn helder omschreven en erg actionable, wat een must is in mijn ogen.”

En zo geschiedde… ;-) Nu is het 2023 en zijn Sabina en ik inmiddels 10 jaar verder! Jaren waarin we veel hebben meegemaakt, met heel veel leuke highlights, te veel om op te noemen, maar hieronder doe ik toch een poging: 

  • In 2014 mogen we onderzoeken doen voor Ambrasoft. Daar hebben we onder andere contact met Joan Drogt, waar we in de jaren daarna nog een aantal keer heel fijn mee samenwerken. We halen dat jaar ook onze eerste grote ontwerpopdracht binnen, voor Heutink ICT mogen we MOO ontwerpen! Nog steeds dankbaar dat we die kans hebben gekregen van Rogier Borggreve. We verruilen het werken in cafés en aan de keukentafel voor onze eerste kantoorruimte in Zaandam! Fleur komt bij ons stage lopen en wordt daarna de eerste werknemer van UXkids.

  • Het jaar daarop (2015) doen we een leuk onderzoeksproject voor KPN, waarbij we meedraaien in de sprints, wat betekent dat we vrijdag de opzet van het onderzoek bespreken, op zaterdag het onderzoek uitvoeren en maandag de inzichten presenteren aan het team. Dank aan Marc van Agteren dat we voor het onderzoek gebruik mochten maken van het Usabilla kantoor. Tijd voor een eigen ruimte, later dat jaar openen we onze eerste kindvriendelijke onderzoeksruimte met alles wat we nodig hebben voor goed gebruikersonderzoek. Vanaf nu kunnen klanten op locatie of op afstand via een livestream meekijken met onderzoek.   

  • In 2016 verhuizen we naar ons heerlijke kantoor met onderzoeksruimte in Amsterdam Oost. Het aantal projecten blijft groeien. We werken dat jaar voor het eerst samen met CliniClowns aan de nieuwe app, de start van een jarenlange samenwerking. En we ontwerpen samen met het leuke team van Kurve (toen nog Muiswerk) de eerste versie van de NUMO-omgeving, samen met Paulien Hosang van Greenberry! We breiden onze specialisatie uit met de doelgroep jongeren. Vanaf dat moment ontwerpen we voor en doen we onderzoek met zowel kinderen (0 -12 jaar) als jongeren (12 - 18 jaar). 

  • Dan is het 2018 en bestaat UXkids 5 jaar. De opdrachten groeien in aantal en grootte, we gaan op zoek naar versterking naast het werken met freelancers. Ook is het tijd voor een nieuwe huisstijl en website. Naast onze mascotte Rikki komt Saskia ons team versterken als onderzoeker.

  • Corona heeft gelukkig nauwelijks effect op UXkids. We vinden een manier om tijdens de lockdowns kinderen en jongeren te blijven betrekken bij onze projecten. En nadat het even iets rustiger is, nemen de projecten daarna juist toe. Renske start vanuit huis als grafisch ontwerper. Vanaf nu heeft UXkids alle vaardigheden in huis voor een volledig kind- en gebruiksvriendelijk ontwerp.

  • Vanaf 2021 verdiepen we ons, door opdrachten voor klanten als CliniClowns, Koninklijke Visio en Hogrefe, steeds meer in (het onderzoek doen met en ontwerpen voor) kinderen en jongeren met ondersteuningsbehoeften. Een uitdaging waar we veel voldoening uithalen.

  • Digitale toegankelijkheid krijgt een vaste plek in onze ontwerpen. We werken nauw samen met content en techniek om websites en apps voor iedereen toegankelijk te maken. Een mooi voorbeeld is de onderzoek- en ontwerpopdracht voor de nieuwe DOE- doorstroomtoets voor Stichting Cito in 2022. 

  • En dan is het 2023 en bestaat UXkids 10 jaar


Bedankt!

We vieren ons jubileum met het team en zijn dankbaar voor de bijdrage die onze familie, nauwe contacten en klanten, hebben geleverd aan het succes van UXkids; door ons een eerste opdracht te geven, samen de sprong in het diepe te wagen, een lange samenwerking aan te gaan, een uitdagend vraagstuk bij ons neer te leggen, ons de mogelijkheid te geven echt te luisteren naar de gebruikers, alle kritische vragen en juist ook waardering voor onze kritische vragen, en door de fijne (langdurige) samenwerking.

Time flies when you’re having fun! Het blijft een feestje om met Sabina samen te werken! Dus, op naar de volgende 10 jaar!

We horen graag van je

Heb jij een vraag of een leuk project? Wij denken graag met je mee!

Rikki illustratie

We horen graag van je

Heb jij een vraag of een leuk project? Wij denken graag met je mee!

Rikki illustratie

We horen graag van je

Heb jij een vraag of een leuk project? Wij denken graag met je mee!

Rikki illustratie